© VitaCalen

Antioxidáns hatású étrend-kiegészítő készítmény

A VitaCalen® összetevői

Termékinformáció

A VitaCalen® antioxidáns hatású étrend-kiegészítő tea olyan gyógynövényekből készül, amelyeket sokrétű felhasználási módjuk és gyógyhatásuk miatt csodanövényeknek tartanak.

 

Édesburgonya (Ipomoea batata L.)

Az édesburgonya, más néven batáta az amerikai trópusokról származó kúszónövény, már az aztékok is termesztették ehető gumói miatt. A XVI. században került Európába.
A trópusi éghajlaton roppant népszerű növény, sok helyen alapvető élelmiszer. Óriási mennyiségben termesztik főleg emberi fogyasztásra, de állati takarmányként is használják.
Az édesburgonya gyökerét fogyasztják párolva, sütve, de készíthető belőle liszt, valamint keményítő, cukor, és alkohol is. Íze édeskés, pikáns, a gumó héjának színétől függően változó. Általában köretként szolgálják fel, de önálló ételként is kitunő, a lisztjéből pedig kenyér és sütemény is készül.
Híres az Amerikai Egyesült Államokban Hálaadáskor fogyasztott kandírozott batáta, amely kiválóan illik a pulykasülthöz.

Az édesburgonya antioxidáns tulajdonságainak és a benne lévő vitaminoknak és proteineknek tulajdonítható az öregséget késleltető hatása.
Gazdag A és C-vitaminban, valamint káliumban és vasban, e vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez.

 

Csicsóka (Helianthus tuberosus L.)

A csicsóka Észak-Amerikából került Európába a XVII. században, és gyorsan kedveltté vált. A növény föld alatti gumóit fogyasztjuk, melyek kellemes dióra emlékeztető ízűek.

Régebben a szegények eledelének tartották, mert kevésbé jó talajon is bőven terem, és jó kiegészítője volt a téli egyhangú étrendnek - nyersen ésfeldolgozva egyaránt.
Európában legnagyobb mennyiségben Franciaországban termelik. Emberi fogyasztáson kívül a gyógyszergyártásban, az édes- és szesziparban is használják, illetve kiváló takarmány-alapanyag.
Vitaminok közül béta-karotin, B1, B2-vitamin, niacin és C-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink és fontos enzimek.

A csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere. Fogyasztása ezért ajánlott azoknak, akik súlyfelesleggel küzdenek, a csicsóka ugyanis könnyen elveszi az éhségérzetet, és segíti az emésztést is. A csicsóka fruktóz-tartalmának köszönhetően segíti a szervezet felerősödését, lassabb felszívódása révén stabilizálja a vércukorértéket.
A csicsóka gumóit nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Göcsörtös felülete miatt nyersen nehezebb hámozni, ezért inkább alaposan sikáljuk meg egy kefével, és héjában főzzük, utána tisztítsuk. Nyersen felszeletelve vagy reszelve saláták alkotórésze lehet. Kipréselt leve akár magában, akár más italhoz keverve kiváló, javasolt lassan kortyolgatni.

 

Gyömbérgyökér (Zingiber officinalis L.)

A gyömbér trópusi évelő növény, Ázsia esőerdőiből származik. Európában is régóta ismert, ám ritka és drága fűszer volt sokáig. A növény gyökereit gasztronómiai és gyógyászati célra egyaránt használjuk. Fűszeres-csípős jellegzetes íze és illata van.
Az egyik legismertebb házipatika-szer hasmenés, émelygés és hányinger, utazási betegség ellen. Az ókori kínai hajósok is gyömbért rágcsáltak tengeribetegség ellen.
A várandósság idején jelentkező émelygés, hányinger kezelésére is használják enyhe teaként elkészítve.
Gyulladáscsökkentő, melegítő hatása is ismert, így például a megfázásos tünetek kezelésére kiváló.

A friss gyömbért lereszelve fogyaszthatjuk ételekhez keverve, kevés mézzel magában, vagy vízzel, teával. Szárított és őrölt változata inkább fűszerezésre alkalmas, mivel sok hatóanyaga károsodik vagy megsemmisül a feldolgozás során. A friss gumót mélyhűtve sokáig eltarthatjuk, és fagyottan is reszelhető.
Kellemes hűsítő üdítőitalt készíthetünk lereszelt gyömbér, citromlé, citromhéj, kevés barnacukor ásványvízzel keverésével. Ugyanezt forrón télen immunerősítőként fogyaszthatjuk.

 

Körömvirág (Calendula officinalis L.)

A körömvirág mediterrán eredetű növény, Magyarországon is a falusi kertek hagyományos virága.
Vidám narancssárga virágait sokrétű gyógynövényként alkalmazzuk, sőt a frissen szedett virágszirmokat ételek díszítésére vagy salátához is használhatjuk, ehetőek és finomak.
A szirmok karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, E-vitamint tartalmaznak egyebek mellett.
Gyógynövényként külsőleg és belsőleg egyaránt régóta használja a népgyógyászat: például bőrproblémákra, illetve görcsoldásra, hurutos panaszok kúrálására.
Sebgyógyító, fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása révén horzsolások, kisebb sebek, égés vagy fagyás, ekcémák, fekélyek kezelésére, de tinktúraként a pattanásos arc kezelésére is kitűnő. Szoptatós anyukák begyulladt mellbimbójának jó ápolószere körömvirág.
Teája a népgyógyászati tapasztalatok szerint a nyirokcsomók, az epehólyag gyulladása, a gyomor- és hólyaghurut gyógyításához nyújt segítséget, valamint görcsoldóként is jó.
Bőrgyógyító hatása miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza, illetve a homeopátiás orvoslásban is szerepel.

 

Amennyiben Ön rendszeres gyógyszeres kezelés alatt áll, a VitaCalen® étrend-kiegészítő fogyasztása előtt kérdezze meg orvosát!

Az oldal tetejére

Körömvirág
Édes burgonya
Csicsóka
Gyömbér gyökér

info@vitacalen.hu

WEBműHELY